Dzisiaj:
Czwartek, 25 kwietnia 2024 roku
Jarosława, Marka, Wasyla

Dania mięsne

9 kwietnia 2011 | Brak komentarzy

Kotleciki, pulpeciki, schabik ze śliwkami, karkóweczka… komu z nas nie cieknie ślinka kiedy czuje zapach pieczonego mięsiwa. Gotowane, grillowanie, pieczone na różne sposoby mięso stanowi bardzo dużą część naszego jadłospisu.

Pierś z kurczaka w liściu kapusty

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka

4 duże liście  kapusty włoskiej

4 plastry szynki gotowanej

15 dag sera feta

2 łyżki masła

3 łyżki gęstej śmietany 18%

2 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki- 1 szklanka)

2 łyżki posiekanego szczypiorku, kucharek, pieprz z solą ostrożnie

Sos

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki

1 łyżka musztardy

Przygotowanie: pierś pokroić wzdłuż grzbietu na pół. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem i posolić. Nacinając kapustę wokół głąbu, oderwać 4 liście. W dużym garnku zagotować wodę i blanszować poszczególne liście przez 5 min. następnie ściąć gruby szew w każdym liściu. Ser feta rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i szczypiorkiem. Na liściu kapusty   rozłożyć płat kurczaka, posypać Kucharkiem lub Vegetą, posmarować fetą, położyć plaster szynki, założyć boki kapusty i zwijać roladki. W rondlu roztopić masło, dodać trochę rosołu, ułożyć roladki i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 min. polewając rosołem.  W połowie duszenia roladki obrócić. Przygotować sos. Śmietanę roztrzepać z mąką, dodać parę łyżek pozostałego po czasie duszenia sosu, dodać musztardę, przyprawy i wymieszać. Wlać do rondelka z sosem, chwilę pogotować do zgęszczenia sosu. Roladki pokroić w pastry. Podawać polane sosem.

 

Roladki z kurczaka

Składniki:

pierś z kurczaka (podwójna-ok.60dag)
3 ząbki czosnku
sos sojowo-grzybowy (ciemny)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Mięso przeciąć jak na kotlety, ale nie docinać do końca, aby po rozłożeniu powstał jeden cały kawałek o jak największej powierzchni. Delikatnie zbić tłuczkiem, posmarować roztartym czosnkiem, popieprzyć i odrobinę posolić (nie za dużo, bo później dodamy sporo sosu sojowego!). Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę- może być na noc.
Po tym czasie dość obficie nasmarować płaty mięsa sosem sojowym i ciasno zrolować. starannie owinąć nitką. Wymieszać oliwę z 2-3 łyżkami sosu sojowego i jeszcze raz posmarować roladę.

Zawinąć mięso w folię aluminiową i piec w temp ok. 170 C. Po 40 min. ostrożnie rozwinąć folię, zlać sos do miseczki, znowu posmarować oliwą z sosem sojowym i opiekać (najlepiej grillem) przez 15-20 min.(od czasu do czasu odwracać pieczeń i ponownie smarować).
Praktycznie rolada jest już gotowa, wystarczy odwinąć nici!

Możemy ją podać NA RÓŻNE SPOSOBY:

– na zimno do pieczywa zamiast sztucznych wędlin
– w galarecie: sos powstały z pieczenia uzupełnić wodą do objętości 300 ml., zagotować doprawić do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem lub czym lubicie, dodać 3 łyżeczki żelatyny i zalać tym mięso pokrojone w plastry

– jako danie obiadowe z SOSEM I PIECZARKAMI, tzn. ok. 30 dag pieczarek podsmażamy na oleju, zdejmujemy z patelni . Na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z 1 łyżeczki mąki, wlewamy sos z pieczenia uzupełniony wodą do 1 szklanki. Na talerz wylewamy trochę sosu, układamy na tym pieczarki i plastry mięsa.

Kurczak po francusku

Składniki:

1 pierś z kurczaka,
ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15×25 cm),
2 plastry żółtego sera,
2 plasterki szynki,
1 jajko,
oregano ,
sól, pieprz.

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i posypujemy oregano. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich wymiarów ,kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.

Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm nie pocięte. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę.

Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy…). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie 🙂

Schab faszerowany w galarecie

Składniki:

1,5 kg schabu środkowego
4-5 jaj
1 mały słoiczek chrzanu
pęczek natki z pietruszki
pęczek szczypiorku
żelatyna /50g torebka/
łyżka majonezu
sól i pieprz

dodatkowo:
włoszczyzna na wywar
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
7-8 ziarenek pieprzu, vegeta , olej

Schab w całości obsmażamy z każdej strony na oleju.
Wkładamy do garnka z wywarem z warzyw i przypraw, gotujemy do miękkości. Schab zostawić w wywarze do ostudzenia wtedy będzie soczysty.
Zimny pokroić cienko.
Żelatynę rozpuścić w przecedzonym wywarze.
Ugotowane jajka szczypiorek i natkę siekamy, dodajemy chrzan, sól pieprz i łyżkę majonezu. Farsz ma być bardzo ostry ponieważ galareta złagodzi smak.

Każdy plasterek schabu smarujemy farszem przykładamy drugim plasterkiem i układamy na talerzu, i tak do wyczerpania produktów. Dekorujemy i zalewamy tężejącą galaretą.

Wieprzowina z suszonymi owocami

Składniki:
Wieprzowina (karkówka, schab, szynka, łopatka)około 1,5 kg
Sos sojowy (2 łyżki)
Przyprawa vegeta (2 łyżki)
Miód (2 łyżeczki)
Woda 1 litr

Przyprawy:
pieprz czarny mielony,
papryka mielona słodka, ostra, oregano, imbir
gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, chili
estragon, majeranek ,ziarenka smaku ,rozmaryn,

Owoce suszone: jabłka, gruszki, śliwki ,morele, rodzynki, ananasy .

Do garnka wlać 1 litr wody dodać sos sojowy, przyprawę vegetę, miód , dodać umyte owoce suszone i odstawić na 12 godzin. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry około 1 cm .

Wszystkie przyprawy suche wymieszać, mięso obtoczyć i smażyć na oleju. Przełożyć mięso do dużego garnka. Na tym samym oleju podsmażyć owoce przez około 10 minut. Przełożyć owoce na mięso, podlać wodą w której się moczyły owoce i dusić około 1 godziny pod przykryciem. Wyjąć mięso ,ułożyć na półmisku, obłożyć owocami. Sos zaciągnąć mąką. Podawać z ryżem lub ziemniakami, oraz surówką z pekinki z czosnkiem.

Pulpeciki w żółtym sosie

Składniki:
50 dag mielonej szynki
10 cm jasnej części średniego pora
1 jajo
250 ml śmietany 18% albo jogurtu naturalnego
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki curry
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 czerstwa bułka
2 szklanki bulionu
1/2 łyżeczki soli, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Bułkę namoczyć w szklance bulionu. Po około 10-15 minutach dokładnie ją odcisnąć.
2. Pora dość drobno pokroić i zeszklić na patelni na maśle.
3. Mięso przez około 5 minut dokładnie wyrabiać z podsmażonym porem, jajem, odciśniętą bułką, natką pietruszki, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
4. Z masy mięsnej uformować nieduże pulpety. Dla łatwiejszego kształtowania kulek dłonie co chwilę zwilżać zimną wodą.
5. Na patelni rozgrzać olej. Równomiernie zrumienić pulpety.

6. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, a następnie stopniowo ze szklanką bulionu. Przełożyć do sosu pulpety i dusić przez około 20 minut. (Uwaga! Jeżeli zdecydujemy się na zastąpienie śmietany jogurtem, musimy liczyć się z tym, że jogurt odrobinę zwarzy się podczas duszenia).

Gulasz z cielęciny

Składniki:
400 g cielęciny bez kości
1 średni por
1 cebula
100 ml jogurtu naturalnego bez cukru
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1 lub 2 łyżeczki mąki
sól, pieprz
mały liść laurowy
kawałek kostki wołowej instant, natka pietruszki

Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do rondelka razem z listkiem laurowym i zalać wodą. Woda powinna lekko zakrywać kawałki mięsa. Cielęcinę dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zacznie się robić miękka.
Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cząstki, cebulę w piórka. Warzywa smażyć razem na oleju wymieszanym z masłem przez około 15 minut. Następnie przełożyć je do mięsa i dusić wszystko kolejne 15-20 minut.
Jogurt wymieszać z mąką, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu, zahartować przez dodanie kilku łyżek gorącego wywaru, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku, jeśli trzeba. Podgrzewać kilka minut do zgęstnienia sosu, ale nie gotować, w przeciwnym razie jogurt może się nieco zwarzyć!
Gulasz podawać z makaronem. Gotowe danie posypać na talerzach natką pietruszki.
Dobrze pasuje do niego surówka z pokrojonego w cienkie paski pora.

 

Kotleciki cielęce z nadzieniem

Składniki:
4 kotlety cielęce z kostką (najlepiej z górki cielęcej)
4 plastry żółtego sera
4 plastry szynki
kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
musztarda miodowa
sok z cytryny
tymianek, sól, pieprz
Każdy kotlet naciąć z jednej strony tworząc jak najgłębszą kieszeń. Kieszenie posmarować w środku musztardą, a z wierzchu skropić kotlety sokiem cytrynowym i oprószyć solą i pieprzem. Plastry sera i szynki zwinąć razem i powkładać w kieszenie kotletów (najlepiej żeby te pakuneczki były mniej więcej wielkości kieszonek). Lekko docisnąć, a rozcięte brzegi kotletów spiąć wykałaczkami lub szpilkami w miarę ściśle, by nie wypływał roztopiony ser. (Wersja dla bardziej cierpliwych i skrupulatnych – zeszyć brzegi bawełnianą nicią).
W rondlu rozgrzać olej z masłem i zrumienić kotlety z obu stron. Następnie posypać tymiankiem, podlać winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Ułożyć na talerzu, polać sosem z duszenia. Przed podaniem wyjąć wykałaczki!

 

Pyzy z nadzieniem mięsnym

Ciasto:
kilogram ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól
Nadzienie z mięsa:
50 dag mięsa (wołowina, kurczak, cielęcina, wieprzowina, mięso mieszane, wedle gustu)
cebula
sól, pieprz
jajko
Nadzienie z kapusty kiszonej:
50 dag kiszonej kapusty
20 dag pieczarek
sól, pieprz, oliwa
Nadzienie z kapusty świeżej:
1/2 niedużej kapusty
20 dag pieczarek (niekoniecznie)
oliwa, sól, pieprz

Moje ulubione, chociaż trochę pracochłonne danie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i jeszcze na ciepło dokładnie rozgnieść. Ostudzić, rozłożyć na płasko w dużej misce, a następnie wykroić z tego czwartą część i rozłożyć ją na reszcie rozgniecionych kartofelków. Powstałą dziurę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Proporcje powinny być takie: 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki. Wbić w to wszystko 2 całe jajka, posolić i dokładnie zagnieść gładkie ciasto. Urywać równe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, na środku kłaść porcję nadzienia i formować ładne duże kule (jak małe pączki). Gotuje się je w osolonej, wrzącej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia. Należy uważać, żeby nie przegotować pyz, ponieważ ciasto może się zacząć rozwarstwiać.
Pyzy z kiszoną kapustą można podawać polane roztopionym masłem i posypane pokruszonym serem feta, a pozostałe z rozpuszczonym masłem i usmażoną na złoto pokrojoną w kostkę cebulą.
Nadzienie z mięsa:
Mięso ugotować z włoszczyzną (marchewką, pietruszka, selerem, może być też por). Zmielić razem z warzywami, dodać podsmażoną na złoto cebulkę, przyprawić solą i pieprzem (można też dodać surowe jajko, jeżeli masa nie będzie się chciała kleić) i dokładnie wymieszać.
Nadzienie z kapusty kiszonej:
Kapustę ugotować, odcisnąć z wody, drobno pokroić, wymieszać z oliwą, drobno pokrojoną cebulą i wcześniej usmażonymi pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem.
Nadzienie z kapusty świeżej:
Kapustę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Po ostygnięciu dość drobno pokroić, wymieszać z podsmażoną cebulą, usmażonymi, pokrojonymi drobno pieczarkami, porządnie przyprawić i dodać nieco oliwy.

Udka z jabłkami

Składniki:
6 udek kurczaka
estragon lub majeranek
3 kwaśne jabłka
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna

Udka oczyścić, opłukać, osuszyć oprószyć estragonem. Obsmażyć na złoty kolor na oleju, przełożyć do rondla. Jabłka umyć nie obrane, pokroić na cząstki, włożyć do rondla z udkami, podlać winem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 30-40 minut( jeśli wino w czasie duszenia się wygotuje , mięso można podlać małą ilością gorącej wody). Posypać wiórkami ze skórki z cytryny.

Filet z kurczaka w bialym winie

Składniki:
50 dag filetów z kurczaka
1 cebula
liście selera
1 por
1 marchew
cytryna, goździk, pieprz, liść bobkowy, pietruszka, tymianek
1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Filety lekko ubić, skropić sokiem z cytryny i włożyć do garnka. Dodać pokrojone drobno: seler, por, marchew, cebulę, pietruszkę. Zalać białym winem, podlać wodą i dodać liść bobkowy, tymianek, goździk. Wszystko razem dusić.

Rolada z mielonego mięsa ze szpinakiem

Składniki:
80 dag mieszanego mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
2 cebule
1 jajko
1 kg szpinaku (mrożonego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
10 dag żółtego sera
10 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
starta gałka muszkatołowa
pół szklanki rosołu warzywnego
20 dag śmietany kremówki
1 średni pomidor
2 łyżki zasmażki
sól, pieprz

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Mielone mięso zagnieść z odciśnięta bułką, jajkiem i cebulą, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Szpinak rozmrozić. Zetrzeć ser. Mielone mięso rozwałkować między dwiema warstwami folii przezroczystej na prostokąt ok. 40 x30 cm. Zdjąć folie z wierzchu, obłożyć mięso szpinakiem (2/3 całego szpinaku odłożyć!), posypać serem ( 2 łyżki odłożyć). Zwinąć za pomocą folii formując roladę. Umieścić na blasze, piec 1 i ? godziny w temperaturze 175 C. 10 minut przed końcem pieczenia posypać resztą startego sera. Obrać czosnek drugą cebulę, posiekać. Pieczarki oczyścić i podzielić na połówki. Rozgrzać olej, podsmażyć grzyby, odłożyć. Na tym samym oleju zeszklić cebule i czosnek. Dodać pozostały szpinak, dusić 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczeń przełożyć na półmisek. Sos pieczeniowy rozprowadzić rosołem, przecedzić do garnka, zagęścić śmietaną i zasmażką, zagotować, przyprawić. Dodać pieczarki i pokrojony w kostkę pomidor. Podawać do rolady ze szpinakiem.


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)