Dzisiaj:
Piątek, 26 kwietnia 2024 roku
Jarosława, Marka, Wasyla

JEDZ ZDROWO, OSZCZĘDZAJ NA ODPADACH

6 grudnia 2020 | Brak komentarzy

Z roku na rok generujemy coraz większe ilości odpadów, co w dużej mierze przekłada się niestety na galopujące podwyżki opłaty za gospodarowanie śmieciami.

Jak temu zaradzić? Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA chce zmierzyć się z tym problemem poprzez projekt „Bio Miasta i ich ekologicznie świadomi mieszkańcy”.

Jednym z głównych założeń i celów jest uświadomienie szerokiej grupie osób źródeł powstawania śmieci i sposobów ograniczania ich ilości. Stąd działania w kierunku promocji produktów niskoprzetworzonych prosto z gospodarstw rolnych i od lokalnych producentów.

Głównym źródłem powstawania odpadów są produkty kupowane każdego dnia przez większość małopolskich rodzin. Najwięcej odpadów głównie plastikowych (reklamówki, worki, torebki, siatki, butelki) powstaje poprzez nabywanie żywności w sklepach  – tłumaczy Jan Czaja ze Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA. Tymczasem większość produktów możemy kupić od lokalnych producentów czy rolników. Wybierajmy żywność pochodzącą z pewnego źródła zamiast produktów wysoko przetworzonych, zawierających dodatki przedłużające ich przydatność do spożycia, wzmacniające smak i kolor. Zadbajmy o zdrowie, oszczędzajmy i wspierajmy lokalną gospodarkę.

Wiele aspektów jest poza zasięgiem naszego wzroku. Przeciętny konsument nie może dostrzec stosów odpadów, jakie pozostają po wypakowaniu palet z tirów dowożonych produktów czy śladu węglowego wynikającego z transportu bądź odpadów powstających w fabrykach, w których żywność jest wytwarzana i pakowana. Zakupy u lokalnych rolników niwelują wspomniane kwestie problematyczne, natomiast odpady organiczne możemy samodzielnie kompostować. Sceptycy mogą powiedzieć, że żywność od rolników jest droższa, ale z drugiej strony należy wziąć pod uwagę, jak wielkie kwoty w skali roku wydajemy na wywóz śmieci. Przy powszechnym ograniczaniu ilości odpadów powinniśmy oczekiwać spadku cen i oszczędności w domowych budżetach.

Niedawno opublikowane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dane w zakresie rolnictwa ekologicznego nie napawają optymizmem. Małopolska systematycznie odnotowuje kolejny spadek liczby gospodarstw ekologicznych z 770 na 721, a był taki rok, gdy liczba eko gospodarstw wynosiła aż 2156. Jednocześnie rośnie zapotrzebowanie na takie produkty, przy czym są one importowane z innych krajów oczywiście w opakowaniach generując śmieci z opakowań jednostkowych, jak i palet zbiorczych składowanych na zapleczach sklepów czy magazynów – dodaje Jan Czaja. Ideą projektu jest dostarczenie rozwiązania, które będzie motywowało gminy do włączenia się w działania ograniczające ilość generowanych odpadów na ich terenie. Główne założenia obejmują też dostarczenie rozwiązania systemowej promocji prozdrowotnych i pro środowiskowych zachowań mieszkańców i instytucji na danym terenie administracyjnym. Rozwiązanie takie powinno przynieść wymierne korzyści zarówno dla samych mieszkańców, jak i samorządów czy producentów żywności, co dotyczy nie tylko typowych ekologicznych gospodarstw, ale i zwykłych, małych, rodzinnych gospodarstw, które produkują metodami tradycyjnymi, zbliżonymi do ekologicznych, ale nie posiadają certyfikatu.

W ramach projektu „Bio Miasta i ich ekologicznie świadomi mieszkańcy” 10 gmin z terenu Małopolskich zostanie objętych szkoleniami dotyczącymi gospodarowania odpadami w bio mieście oraz tematem zmian klimatu a zasoby naturalne. Przewidziano też organizację pokazowego targu „zero waste”, a także opracowanie szczegółowych kryteriów certyfikacji gmin i certyfikatu Bio Miasta.

„Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego”

 


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)