Dzisiaj:
Czwartek, 25 kwietnia 2024 roku
Jarosława, Marka, Wasyla

Konferencja Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej

3 lipca 2018 | Brak komentarzy

Za nami druga już Konferencja dla Hodowców Trzody Chlewnej, w której uczestniczyli rolnicy z powiatu dąbrowskiego i powiatów sąsiednich.

Miała ona miejsce 29 czerwca w Dąbrowskim Domu Kultury. Przedsięwzięcie zostało zorganizowane z inicjatywy Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej i Centrum Paszowego Teresy i Tadeusza Wężów.

Obecny czas to czas znaczących wahań cenowych na rynku wieprzowiny. Jak pamiętamy w zeszłym roku o tej porze cena za kilogram żywca wynosiła około 6 zł brutto. Dziś – znacznie mniej. Niestety charakterystyczne, powtarzające się, niekorzystne spadki cenowe dla tej rolniczej branży, spędzają sen z oczu producentów i nie napawają optymizmem. Jednakże ci rolnicy, którzy zainwestowali w rozwój gospodarstwa, modernizację czy budowę tuczarni, są związani z tym kierunkiem produkcji między innymi kredytami i dotacjami. Dla nich to właśnie przygotowaliśmy technologiczną ofertę szkoleniową, której głównym celem jest podniesienie efektywności ekonomicznej przy minimalizacji kosztów produkcji.

Po uroczystym otwarciu Konferencji przez kierownika MODR Biuro Powiatowe w D.T. – Annę Morawiec, i Tadeusza Węża z Centrum Paszowego, uczestnicy mieli okazję posłuchać nie tylko o aktualnym planie naboru wniosków, które przybliżył w krótkim wystąpieniu Dyrektor ARiMR Oddział w Krakowie – Adam Ślusarczyk, ale również o ekonomicznych aspektach produkcji trzody, koniecznych szczepieniach prosiąt, szeroko pojętej bioasekuracji i zarządzaniu zdrowiem stada. Tę tematykę poruszył w interesującym i ważnym wykładzie, między innymi ze względu na możliwość wystąpienia na naszym terenie Afrykańskiego Pomoru Świń – lekarz weterynarii Tomasz Kądzielawa. Natomiast nowości w ofercie dąbrowskiej firmy paszowej Centrum Paszowe i wpływ żywienia na mięsność świń omówił Bartłomiej Wąż.
Pozostali wykładowcy: doradca żywieniowy Włodzimierz Bobrowski – skład AGRO-BIZEK, Wojciech Dubiński– firma ECOLAB, Andrzej Filipski – kierownik WIORIN w Krakowie Oddział w Dąbrowie Tarnowskiej oraz Monika Lubkiewicz- Boruta przedstawicielka Biura Inwestycyjnego ARiMR Oddział w Krakowie, przedstawili szeroką tematykę od nowoczesnego żywienia trzody, higienę w obiektach gospodarskich, poprzez choroby grzybowe w zbożach aż do możliwego wsparcia finansowego gospodarstw.

Na zakończenie części merytorycznej zostały rozlosowane, dla wszystkich uczestników nagrody. Część nieoficjalna konferencji została przeniesiona na korytarze DDK, gdzie podczas wspólnego, pysznego posiłku, przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich z Mędrzechowa, można było wymienić doświadczenia technologiczne i życzyć sobie jak najwyższych cen za żywiec.
Sponsorzy: Centrum Paszowe, skład AGRO-BIZEK, ARIMR Oddział w Krakowie i w Dąbrowie Tarnowskiej
Organizatorzy: MODR biuro w Dąbrowie Tarnowskiej i Centrum Paszowe

W imieniu organizatorów dziękujemy Dyrektorowi DDK w Dąbrowie Tarnowskiej Pawłowi Chojnowskiemu za bezpłatne użyczenie sali kinowej, natomiast za pomoc przy dystrybucji zaproszeń Andrzejowi Gizie – kierownikowi ARiMR w Dąbrowie Tarnowskiej. Miło było nam również gościć rolników z sąsiednich powiatów na czele ze Stanisławem Kaganem kierownikiem ARiMR w Mielcu, który przyjechał do Dąbrowy Tarnowskiej z rolnikami z powiatu mieleckiego.
W imieniu Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej chciałabym podkreślić, że warto kontynuować spotkania dla hodowców trzody chlewnej pomimo trudności jakie sprawia rolnikom ta produkcja, warto wymieniać spostrzeżenia, utrwalać i nabywać nowe wiadomości oraz poznawać nowinki technologiczne. Warto nieustannie powtarzać, że nasi rolnicy produkują wciąż jeszcze zdrową żywność, bezpieczniejszą niż ta z zachodnich krajów i warto ją promować, a każdy moment jest dobry, żeby współpracować na wszystkich możliwych szczeblach, zarówno państwowych, jak i prywatnych: z lokalnymi firmami okołorolniczymi. Rolnikom i sponsorom dziękujemy za udział w konferencji, a wszystkim konsumentom życzymy zdrowej, o wysokiej jakości, ekologicznej, taniej i polskiej wieprzowiny – przetworzonej przez polskich przetwórców.

Anna Morawiec
Kierownik Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
w Dąbrowie Tarnowskiej


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)