Dzisiaj:
Piątek, 19 kwietnia 2024 roku
Adolfa, Leona, Tymona, Włodzimierza

WYBRANO ZWYCIĘZCÓW TRADYCYJNEJ SZTUKI KULINARNEJ

30 sierpnia 2021 | komentarze 2

Po raz kolejny Koła Gospodyń Wiejskich z Powiśla Dąbrowskiego wykazały się niezwykłymi umiejętnościami kulinarnymi. Tym razem, podczas powiatowego etapu konkursu kulinarnego, przy współpracy ze starostwem powiatu dąbrowskiego, pod tytułem ”Małopolska Innowacyjna- konkurs potraw regionalnych”.

Pomysłodawcą i organizatorem imprezy był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.


Dania i produkty lokalne oceniało jury składające się z doświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej, menagerów i kucharzy, którzy reprezentowali: Hotel Cristal Park w Dąbrowie Tarnowskiej, Restaurację Imbirowa, Dwór w Zgłobicach oraz Urząd Powiatu. Wśród kilkunastu Kół Gospodyń Wiejskich, jury wybrało sześć najlepszych dzieł kulinarnych, które zaskoczyły komisję tradycyjnymi przepisami, smakiem i zapachem. Wybór był bardzo trudny, a poziom potraw i produktów wysoki. Należało jednak wyłonić dwa pierwsze miejsce w obydwu kategoriach.

Pierwsze, w kategorii danie kulinarne – zdobyła Pawłowska Ryba w Śmietanie przygotowana przez panie z Pawłowa, natomiast w kategorii produkt lokalny, najwyżej oceniono – ser podpuszczkowy Bolcio- Kwietny Wianek, przygotowany przez Barbarę Jagłę mieszkankę Maniowa.
Podczas konkursu, sfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, który miał miejsce 26 sierpnia w zespole pałacowo – dworskim w Brniu, dzięki gościnności Centrum Polonii, uczestnicy mogli wysłuchać autorskiego koncertu muzycznego w wykonaniu Krzysztofa Gryko.

Zwycięzcom życzymy wysokich miejsc podczas drugiego etapu konkursu, który odbędzie się 10 września w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, a wszystkim pozostałym, nagrodzonym i wyróżnionym Kołom Gospodyń Wiejskich składamy serdeczne gratulacje i dziękujemy za udział w imprezie.

Nagrodzeni:
1. Kategoria produkt lokalny

I miejsce – ser podpuszczkowy Bolcio – Kwietny Wianek Barbary Jagły z Maniowa
II miejsce – Chleb Żytni Gruszowski – Janiny Sokołowskiej z Gruszowa , Koło Gospodyń Wiejskich w Gruszowie Wielkim
III miejsce – Blachorze – Koło Gospodyń Wiejskich z Grądów

2. Kategoria danie lokalne
I miejsce – Pawłowska Ryba w Śmietanie – Koło Gospodyń Wiejskich z Pawłowa
II miejsce – Zupa Rzodkie Ziemnioki według przepisu Teresy Rygielskiej ze Smęgorzowa – Stowarzyszenie Kobiet Wsi Smęgorzów
III miejsce – Kaczka W Cieście Drożdżowym – Stowarzyszenie Na Rzecz Wsi Suchy Grunt

Warto wspomnieć, że nagrodzone KGW oraz producenci lokalni otrzymali sześć promes finansowych dla zwycięzców w obydwu kategoriach, w wysokości odpowiednio po 1500,00 zł, 1250,00 zł i 1000,00 zł, cztery bony podarunkowe do wykorzystania w Hotelu Cristal Park i we Dworze w Zgłobicach – przyznane dodatkowo dla czterech kół wyróżnionych przez komisję, w wysokości po 200,00 i 100, 00 zł. oraz drobne upominki.

Anna Morawiec

fot. M. Skrzyniarz


Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Internautów. Administrator portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Jeżeli którykolwiek z komentarzy łamie regulamin - zawiadom nas o tym (elstertv@gmail.com).

Komentarze

  1. 31 sierpnia 2021 o 15:46
    uważny :
    Kto pozjadał te dania i inne smakołyki bo ja czekam ,ale nie wiem czy doczekam na informację że produkty choć raz trafiły do ludzi naprawdę ubogich.
    VA:F [1.9.20_1166]
    Ocena: +5 (w sumie : 5)
  2. 1 września 2021 o 12:31
    dąbrówka :
    To była impreza zamknięta, tylko dla zaproszonych wybrańców - powiatowych celebrytów, którzy za pieniądze z naszych podatków bujają się od imprezy do imprezy. A przecież można było zaprosić np podopiecznych z Warsztatów Terapii Zajęciowej - byłoby to dla nich z pewnością coś nowego i miłego.
    VA:F [1.9.20_1166]
    Ocena: +3 (w sumie : 3)

Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)