Dzisiaj:
Czwartek, 18 kwietnia 2024 roku
Apoloniusza, Bogusław, Bogusława, Flawiusza

„Zdrowie na talerzu”

16 maja 2011 | Brak komentarzy

9 maja 2011, przy okazji obchodów Dnia Ziemi w Gimnazjum nr 2, zaprezentowany został społeczności naszej szkoły oraz zaproszonym gościom projekt edukacyjny „ZDROWIE  NA  TALERZU”.

Celem tego przedsięwzięcia było zapoznanie się z zasadami zdrowego odżywiania, propagowanie zdrowego stylu życia, samodzielne wyszukiwanie i trafne selekcjonowanie informacji oraz doskonalenie umiejętności współpracy w grupie.

Gimnazjaliści z klasy II a i II d pod opieką nauczycielek  Renaty Błasiak i  Anny Szczygieł przez dwa miesiące pracowali przy realizacji projektu. W 3 – 4 osobowych zespołach przygotowywali materiały w formie plakatów, posterów i map tematycznych na temat źródeł, roli w organizmie oraz skutków niedoboru lub nadmiaru w diecie białek, cukrów, tłuszczy, witamin, wody i soli mineralnych.

Opracowywali zagadnienia dotyczące bulimii, otyłości i anoreksji, sposobów przechowywania i przygotowywania żywności, wpływu konserwantów na jakość produktów żywnościowych. Uwzględnili również konsekwencje stołowania się w punktach typu fast food, deficytu błonnika w diecie i biernego sposobu spędzania wolnego czasu. Przygotowali ciekawą książkę kucharską, przedstawiającą propozycje potraw smacznych, łatwych do przyrządzenia i przede wszystkim zdrowych.

Uczniowie z niezwykłym zaangażowaniem i profesjonalizmem podeszli do realizacji projektu. Podczas jego podsumowania przedstawili nagrania ciekawej sondy ulicznej na temat świadomości mieszkańców naszego miasteczka w kwestii zdrowego odżywiania. Przeprowadzili wśród publiczności konkurs tematyczny związany ze zdrowym odżywianiem, ujawnili swoje talenty aktorskie, gdy wcielając się w postacie „grubasa” i „anorektyczki” przestrzegali zgromadzonych przed złymi nawykami żywieniowymi.

Zaangażowali nauczyciela wychowania fizycznego, pana Artura Pobiegło, do roli wakacyjnego świętego Mikołaja, który zademonstrował ćwiczenia fizyczne, pomagające w zachowaniu szczupłej sylwetki. Nasi gimnazjaliści stali się ambasadorami zdrowego odżywiania w grupie rówieśniczej, rodzinie i środowisku lokalnym. Każda z grup włączyła się również w przygotowanie degustacji zdrowej żywności. Młodzież naszej szkoły oraz zaproszeni goście korzystali z „uczty dla oka i podniebienia”, delektując się pomysłowo przygotowanym i estetycznie podanym poczęstunkiem.

źródło:

Gimnazjum nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)