Dzisiaj:
Piątek, 29 marca 2024 roku
Cyryl, Czcirad, Eustachy, Eustachiusz, Ostap, Wiktoryn

Zupy

10 kwietnia 2011 | 1 komentarz

Czymże byłby niedzielny obiad bez rosołu z makaronem, święta bez barszczu z uszkami lub piątek bez żurku. Zupy są nieodłącznym daniem obiadowym w naszych domach, podawane w eleganckich wazach cieszą oko jak również podniebienie dlatego zapraszam do korzystania z ciekawych propozycji.

Żurek z chrzanem i śmietaną
Składniki:
litr wywaru mięsnego albo z kostki instant
dwie szklanki zakwasu na żur
250 gram kiełbasy podwawelskiej
3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 %
4 jajka
ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie, majeranek, olej

Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut.
Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku.
Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku.
Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwarkami.

 

Barszcz biały teściowej
Składniki:
2 litry wody
1l wody z kwaszonej kapusty
do kg mięsa wołowego(np: pręga, antykrot)
do kg mięsa wieprzowego(np: żeberka)
2 białe kiełbasy
2 śląskie kiełbasy lub inne podwędzane
6 jajek (ugotować)
250ml słodkiej śmietanki (ja daję uht, rozwarstwia się ale nie kwasi))
2 ząbki czosnku, chrzan -korzeń
cebula
sól, pieprz, ziele, liść laurowy, majeranek, lubczyk,30dkg kapusty kwaszonej-niekoniecznie (zależy jaką kwaśną mamy wodę po kapuście)

Z wody mięsa, warzyw, przypraw ugotować wywar.
Ja gotuję najpierw wołowe, po godzinie dorzucam wieprzowe i czekam,
aż mięso będzie odchodziło od kości a wołowina będzie miękka).
Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i obieram z kości. Do garnka dolewam wodę z kapusty, zagotowuję, dokładam rozdrobnione mięso, kiełbasę i jajka pokrojone w kawałki. Przyprawiam majerankiem i lubczykiem, czekam ok 10 min, ściągam z płyty i dolewam śmietankę.
Smakuje letni i gorący.

 

Gulasz węgierski
Składniki wywaru:
włoszczyzna: 2 marchewki, ? selera, pietruszka, por
suszona ostra papryczka, 5 ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy, 20 ziarenek pieprzu
warzywko/sól, porcja rosołowa lub kość do schabu
składniki gulaszu:
30 dag wołowiny
30 dag wieprzowiny
2 cebule
2 papryki czerwone i 1 żółta
60 dag ziemniaków
3 pomidory
mielona słodka papryka, majeranek, czosnek, zacierki gotowe

Z podanych składników ugotować wywar.
Mięso pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany tłuszcz włożyć wołowinę. Podsmażyć, podlać wywarem i dusić ? godziny. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć wieprzowinę, cebulę i czosnek. Włożyć do garnka i dalej gotować. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę obrane ze skóry. Po chwili gotowania, gdy warzywa zmiękną, dodać zacierki i gotować cały czas mieszając. Gdy zacierki zmiękną dodać ziemniaki. Doprawić przyprawami. Na końcu podsmażyć na tłuszczu 1 łyżkę papryki i tak przygotowaną zasmażkę wlać do gulaszu.

 

Zupa z białej kapusty
Składniki:
1 kg białej kapusty
1 fenkuł (ok.300g)
2 czerwone papryki
1 por (ok.200g)
4-5 marchewek
4-5 łodyżek selera łodygowego
1/2 kg pomidorów świeżych lub pomidory z puszki (850ml)
2 łyżki stołowe Vegety, woda, ew. sól, pieprz

Wszystkie jarzyny poszatkować na wiórka. Włożyć do dużego garnka, zalać woda i gotować, dodać Vegetę. Po 40 minutach, dodać pomidory z puszki. Jeśli dodajemy świeże pomidory jest zalecane obrać je ze skórki, uprzednio sparzyć wodą.
Pomaga wrócić do niższej wagi a ci co nie są na odchudzaniu, mogą dodać kleks śmietany!!! Ew. odmiany składu jarzyn dozwolone, nie dodajemy ziemniaków a fenkuł jest po to aby kapusta nie powodowała wzdęć!

 

Shorba
Składniki:
400g jagnięciny (albo kurczaka)
2 cebule
3 spore pomidory
1 świeża papryka
1/2 średniej cukinii
puszka ciecierzycy (albo ok. 50g świeżej, wcześniej namoczonej i ugotowanej)
2 średnie ziemniaki
ok. 100g makaronu nitki
1 łyżka posiekanej mięty (lub płaska łyżeczka suszonej)
1 łyżka posiekanej kolendry (lub 3/4 łyżeczki zmiażdżonych suszonych nasion)
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżeczki pasty paprykowej (np. ajwar firmy Rolnik), kilka łyżek oliwy

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę smażyć razem.
Obrać sparzone wcześniej wrzątkiem pomidory, pokroić je w kostkę i wymieszać z mięsem i cebulą. Wszystko zalać wodą kilka cm nad poziom warzyw.
Dodać pokrojoną na krótsze kawałki fasolę szparagową, sól, pieprz oraz pastę z papryki. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Dołożyć do zupy cząstki ziemniaków.
Następnie dodać cząstki papryki oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
Wrzucić posiekane zioła, paprykę w proszku, na koniec dodać odsączoną ciecierzycę (można ją kupić w zapuszkowanej formie w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym) oraz połamany na krótsze nitki makaron. Gotować ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu.

 

Zupa krem z brokułów
Składniki:
3/4 litra rosołu drobiowego
50 dag brokułów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
20 dag śmietany
sól, pieprz

Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki. Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie rozgrzanej w dużym garnku. Następnie do garnka włożyć brokuły, wlać rosół i zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić przez 15 minut. Zupę przecedzić przez sitko. Brokuły osączyć, włożyć do miski i zmiksować razem ze śmietanką. Krem ponownie połączyć z wywarem. Przyprawić solą i pieprzem, zagotować.

 

Zupa grzybowa
Składniki:
2-3 dag grzybów suszonych
1 3/4 litra wody
5 dag cebuli
30 dag mięsa z kością
25 dag włoszczyzny
sól, pieprz
łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć przez 2 godziny, następnie gotować pod przykryciem razem z posiekaną cebulą. Kości i mięso opłukać, zalać wodą i powoli gotować. Gdy mięso jest na pół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości. Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę. Podawać z pasztecikami, kruchymi paluszkami lub ciastem lanym.

 

Zupa cebulowa po staropolsku
Składniki:
10-15 dag chleba razowego
40 dag cebuli
5 dag masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 żółtko
sól i pieprz

Chleb lekko posmarować masłem, pokroić w kostkę, ususzyć w piecyku na grzanki. Powinien się nieco zarumienić. Obraną cebulę posiekać, wrzucić do rondla, dodać masło, dusić do momentu aż zacznie żółknąć, wówczas dodać zrumienione grzanki, zalać 4 szklankami wody. Gotować przez ok. 20 minut. Ugotowaną zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zagrzać i dodać żółtko wymieszane ze śmietanką. Przyprawić solą i pieprzem. Można podawać z dodatkiem łazanek.

 

Zupa z zielonej soczewicy i szpinaku
Składniki:
0,5 litra zielonej soczewicy
półtora litra wody
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (lub innego oleju)
1 cebula posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
100 g posiekanego szpinaku (może być mrożony)
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 kostka bulionu z warzyw
sól i pieprz
Soczewicę opłukać i namoczyć w wodzie na ok. 1 godzinę. Posiekane cebulę i czosnek podsmażyć na oleju razem z kminkiem około 2 minut. Następnie dodać odsączoną soczewicę, wkruszyć bulion i zalać wszystko wodą.
Gotować około 20 minut pod przykryciem. Doprawić skórką z cytryny, solą, pieprzem, a na koniec włożyć szpinak i pogotować jeszcze minutę (jeśli szpinak mrożony, to dłużej).
Podawać z grubą kromką pysznego chleba.

Oryginalna zupa-krem z królika
Składniki:
dwie nogi z królika
3 marchewki
1 średnia cukinia
1 cebula
pół selera
ewentualnie 2 pomidory,  sól

Sposób przyrządzenia:
Pokroić wszystkie warzywa na dość duże kawałki, włożyć do garnka. Nogi z królika dokładnie umyć, dodać do warzyw, zalać wodą i gotować przynajmniej przez 1 godzinę.
Wyjąć mięso, odłożyć. Ugotowane warzywa zmiksować w garnku, przyprawić solą i tak powstały krem podawać z grzankami.

Francuska zupa fasolowa
Składniki:
20 dag fasoli
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
6 szklanek rosołu
10 dag makaronu spaghetti
sól, pieprz, rozmaryn
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Fasolę umyć i namoczyć na 12 godzin. Ugotować w rosole do miękkości. Pod koniec gotowania osolić, dodać połamany w niewielkie kawałki makaron spaghetti i szczyptę rozmarynu, gdy zmięknie odstawić. Następnie dodać masło i przecier pomidorowy. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Gotową zupę wzbogacić dodatkiem posiekanej pietruszki.

Zupa z mięsem i krewetkami
Składniki:
litr rosołu (z kury albo z kostek)
20 – 30 dkg wieprzowiny bez kości
20 dkg krewetek mrożonych
10 dkg pieczarek
olej, sos sojowy, ząbek czosnku, kolendra, pieprz, szczypiorek

Mięso pokroić na cieniutkie paseczki a krewetki posiekać. Oprószyć pieprzem i kolendrą, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć krótko na ostrym ogniu. Potem zmniejszyć płomień, dodać cienko pokrojone pieczarki, chwileczkę poddusić, zalać rosołem, dodać sos sojowy (ilość w zależności od upodobań) i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać krewetki, które potrzebują do ugotowania tylko kilku minut. Zupę podaje się w filiżankach posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Zupa na ostro
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
jedna mała cukinia
po jednej papryce – czerwona, żółta, i mała ostra
dwie cebule
10 dkg sera żółtego
kostka rosołowa, olej, pieprz, sól, papryka mielona ostra
Cebulę i cukinię pokrojone w kostkę obsmażyć na oleju. Po chwili dodać pokrojone w paski papryki. Odcedzoną fasolę i kukurydzę zagotować, dodać warzywa z patelni. Przyprawić kostką, solą, pieprzem i ostrą papryką według upodobań (powinna być ostra!). Gotować ok. 10 minut i rozlać do talerzy. Każdą porcję posypać startym żółtym serem i dla ozdoby natką pietruszki.


Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Internautów. Administrator portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Jeżeli którykolwiek z komentarzy łamie regulamin - zawiadom nas o tym (elstertv@gmail.com).

Komentarze

  1. 28 czerwca 2017 o 23:11
    Halina :
    Smaczne pochodze z Radgoszczy.
    VA:F [1.9.20_1166]
    Ocena: -1 (w sumie : 1)

Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)