Dzisiaj:
Czwartek, 25 kwietnia 2024 roku
Jarosława, Marka, Wasyla

Dania jarskie i wegetariańskie

9 kwietnia 2011 | Brak komentarzy

Jeśli nie mamy ochoty na mięsko i wędlinki zawsze możemy stworzyć jak to mówię „coś z niczego”. Naleśniki, naleśniczki, racuchy i racuszki, pierogi i pierożki… „niebo w gębie”. Do potraw mięsnych serwujemy często dodatki w postaci ziemniaków, makaronowych gniazdek kasz itp. Ale każdy z tych dodatków może zamienić się w wspaniałe samodzielne danie i pojawić na naszym stole jako zapiekanka deser czy danie obiadowe nawet świąteczne.

 

Paszteciki maślane

Składniki:

0,5 kg mąki, 1 kostka masła, 5 dag drożdży, 80 dag pieczarek, 0,5 szklanki mleka, płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka cukru, ew. jajko

Przygotować pieczarki. Umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzany olej. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Dusić do odparowania soku z pieczarek. Wystudzić.

Zrobić rozczyn: drożdże + ciepłe mleko + cukier.

Niech rośnie. Gdy wyrośnie, dodać mąkę i masło. Posiekać i dobrze zagnieść.
Jak odchodzi od rąk- zostawić.
Niech rośnie.
Podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Nałożyć pieczarki.

Zawinąć jak roladę. Włożyć na blachę do pieczenia, łączeniem do dołu. Ja układam na papierze do pieczenia, więc niczym blachy nie smaruję. Ponacinać paszteciki, tak jak na zdjęciu. Wtedy po upieczeniu można je łatwo pokroić. A są bardzo kruche!
Można posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do pieca na ok. 45 minut. Piec w temperaturze 180 st.

Zielone kopytka

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
1 żółtko (1 jajo)
15- 17 dag mąki
2 – 3 łyżki mrożonego szpinaku puree, sól

Ziemniaki ugotować (najlepiej dzień wcześniej) i przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Do ziemniaków dodać żółtko lub całe jajo (ja dodaję samo żółtko ponieważ mój syn jest uczulony na białko jaja). Następnie dodać mąkę i rozmrożony szpinak. Doprawić solą.
Wyrobić na masę, formować wałki, spłaszczyć i pokroić w romby. Kluski wrzucać na osoloną wodę. Gdy wypłyną gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości klusek).

 

Makaron zapiekany z białym serem

Składniki:
250 gram makaronu wstążki
4 jajka
135 gram cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 gram)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z całej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 gram półtłustego twarogu
250 gram tłustej śmietany 18%
125 ml (pół szklanki) mleka
50 gram rodzynek
czubata łyżeczka cynamonu
łyżka oleju

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Średniej wielkości formę do pieczenia albo spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (około 5 minut), dodać esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50-60 minut, aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej.

 

Bułeczki indyjskie

Składniki:

1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. mleka
1/2 łyżeczki soli, kminu, kolendry

Mleko wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po wyjęciu ubijamy w robocie kuchennym- aby zrobiła się pianka.

Do miski wrzucamy: mąka + proszek + otręby + sól + przyprawy.
Zalewamy mlekiem, mieszamy. Z ciasta robimy kulki. Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 20 minut (małe bułeczki, jeśli duże to dłużej).

Pyszne z masłem. Cudownie pachną przyprawami.

 

Naleśniki z waniliowo – jagodowym nadzieniem

Składniki:

Na naleśniki:
mąka
mleko
woda
woda gazowana
olej
2 jaja

Na masę:
2 serki waniliowe
2 szklanki jagód
pól kostki białego sera
cukier waniliowy
cukier

Dodatkowo:
śmietana
jagody do dekoracji

Z podanych składników w dowolnych proporcjach (ja robię „na oko”) – smażymy naleśniki.

Jagody myjemy, mieszamy z serkami i serem, podsypujemy odrobinę cukru waniliowego, doprawiamy do smaku cukrem.
Każdego naleśnika smarujemy powstałą masą, zwijamy w ruloniki, podgrzewamy na patelni.
Każdego naleśnika można udekorować przed podaniem kleksem śmietany i jagodami.

 

Racuszki jogurtowe

Składniki:

400g. Jogurtu 3,5%
2 jajka
75g. cukru
3 łyżki soku z cytryny
125g. maki pszennej
1 łyżka koniaku (lub mleka jeśli dla dzieci)
olej do smażenia

Najpierw rozmieszać jogurt z jajkami, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodać mąke, koniak (lub mleko) i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i piec placuszki na zloty kolor (na jeden placek 1 łyżka ciasta).

Bardzo dobre na deser z lodami i bita śmietana.

 

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

0,5 kg mąki,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
woda
Na tą porcje wychodzi ok. 12 sztuk.

Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę. Piec do zarumienienia.

Podawać z bitą śmietaną i truskawkami, bądź innymi owocami według uznania. Bardzo dobre są również z bakaliami lub na sucho z cukrem pudrem, Bitą śmietanę ubijam w naczyniu z cukrem. Najlepsza jest ta 36%.

Gofry są bardzo chrupiące i pyszne.

 

Zapiekanka makaronowa z jajkiem

Składniki:

ok. 300g makaronu np. świderki, rurki
4 jajka
2 cebule
ok. 30 dag szynki, kiełbasy lub skrawków różnych wędlin (w wersji ekstra mięso mielone)
25 – 30 dag pieczarek
ok. 35 dag żółtego sera
sól, pieprz
oregano

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Jaja ugotować na twardo a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę, wędlinę (mięso mielone) oraz pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

Kolejność warstw:

pół porcji makaronu
garść żółtego sera
warstwa z pieczarek, wędliny i cebuli
reszta makaronu
garść żółtego sera
jaja
posypać pozostałym żółtym serem.
Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i oregano.

Zapiekać ok. 20 minut w 200 stopniach.

 

Risotto kolorowe

Składniki:

200 g ryżu białego,
1,5 szklanki bulionu (może być z kostki),
1/2 puszki kukurydzy,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1 dużą marchewka (lub 2 mniejsze),
masło,
1 cebula,
pieprz

Na patelni rozgrzać dwie spore łyżki masła. Cebulę posiekać w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Gdy się zeszkli wsypać surowy ryż i smażyć ok. 3 minuty.

Po tym czasie wlać połowę szklanki przygotowanego wcześniej bulionu. Wymieszać, przykryć i dusić. Co kilka minut sprawdzać, czy bulion już się wchłonął i jeśli tak się stało – dolewać go znowu po trochu. Ja powtarzam taką czynność jakieś 3-4 razy.

Mniej więcej po 6 minutach do gotującego się ryżu dorzucić pokrojoną w kosteczkę lub drobne paski marchewkę.

Gdy cały bulion nam się wchłonie, a ryż będzie miękki (stanie się to po ok. 13 min.) wsypujmy na patelnię jeszcze kukurydze i groszek i troszkę popieprzyć. Mieszamy i zostawiamy na ogniu na 2-3 minutki.

 

Lasagna Amerykańska

Składniki:

Jeżeli przygotujesz mieszankę dzień wcześniej i włożysz ja do lodówki na noc ma wspaniały smak.

0.45 kg mielonej wołowiny
1 cebula ( lub 2 mniejsze) pokroić drobno
2 ząbki czosnku zmiażdżonego
1 łyżka świeżej pokrojonej bazylii
1 łyżka suchego oregano
2 łyżki brązowego cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 puszka skrojonych na kawałeczki pomidorów
2 puszeczki przecieru pomidorowego
12 suchych lasagna makaronów
2 jajka ubite
1-2 szklanki sera ricotta lub dobrze topliwy
1/2 szklanki Parmesan sera
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka soli
? kg mozzarella sera startego
pieczarki pokrojone

Zmielone mięso przesmażyć w większym garnku i odlać zbędny tłuszcz. Podsmażyć cebule i czosnek dołożyć do mięsa . To samo zrobić z pieczarkami. Dodać do wszystkiego 1/1/2 łyżeczki soli, brązowy cukier, bazylie, oregano, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki i dobrze wymieszać.
W dużym garnku ugotować makaron i osuszyć ściereczką.
W następnym naczyniu ubić 2 jajka i dołożyć ricotta ser, pietruszkę, 1 łyżeczkę soli , parmesan ser i delikatnie wymieszać. Na dużą głęboką, żaroodporną foremkę układać makaron i rozkładać równo i proporcjonalnie: mięso( 2/3) i 1/3 sera z jajkami, warstwę posypać startym mozzarella serem i układać kolejna warstwę makaronu mięsa + jajek z serem + ser żółty. Na końcową warstwę makaronu posypać ser i polać pasta pomidorowa i znów lekko poprószyć serem. Foremkę przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok. 1 godz. i 15 min. zapiec. Podawać nie wcześniej niż po 10 minutach po wyciągnięciu z piekarnika.


 


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)