Dzisiaj:
Piątek, 19 kwietnia 2024 roku
Adolfa, Leona, Tymona, Włodzimierza

Torty

9 kwietnia 2011 | Brak komentarzy

Nie wyobrażamy sobie bez nich wesela urodzin świąt ani imienin. Jest ich tak wiele, że nie sposób wypisać, każdy kuszący, wyniosły przepiękny czasem zapierający dech aż żal jeść, a kiedy spróbujemy tego smakołyku chcemy ciągle jeszcze i jeszcze… (a kalorie???!!!) na szczęście występują też różne wersje light.

Tort kokosowy
Biszkopt:
7 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
5 łyżek gorącej wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Masa
3 białe czekolady
10 dag masła (1/2 kostki)
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 30%
1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
3 śmietanfixy
20 dag kokosu do masy + 5 dag do obsypania ciasta

Dodatki:
– dżem brzoskwiniowy 300 g (może być inny wg upodobań)

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier, gdy ubite po 1 żółtku. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem lekko mieszamy, a na końcu olej wymieszany z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 40-45 min. w temp.160-170 0C piekarnika elektrycznego. Możemy to ciasto upiec również w prostokątnej blaszce 40x25cm. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części.
Masło rozgrzewamy, dajemy do tego połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy tę masę aby była jednolita wtedy to dodajemy 1 szklankę kwaśnej śmietany, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy ze śmietanfixami, gdy dobrze ubite zaczynamy dodawać masę czekoladową. Na końcu dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy.
Lekko rozgrzewamy dżem i po 1/3 tego dżemu nakładamy na obie połówki biszkoptu. Na to masa kokosowa i przykładamy to posmarowaną drugą częścią biszkoptu, lekko dociskamy. Na wierzchu reszta dżemu , znowu masa kokosowa, również boki smarujemy masą. Cały tort obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg własnej fantazji. Schładzamy.
Najlepiej ciasto przygotować na 1-2 dni przed podaniem. Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Na zdjęciu u góry ciasto pieczone w blaszce.
Tort hiszpański
Na biszkopt kakaowy:
12 dag maki
5 dag maki ziemniaczanej
5 dag kakao
6 jajek
15 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na biszkopt jasny:
6 dag maki pszennej
3 dag maki ziemniaczanej
3 jajka
6 dag cukru
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem czekoladowy:
15 dag gorzkiej czekolady
20 dag miękkiego masła
3 żółtka
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
Na masę budyniowa:
1 budyń waniliowy
300 ml mleka
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki rumu
poza tym:
1 galaretka truskawkowa(czerwona)
1 puszka brzoskwiń

1. Makę pszenną przesiać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić z polowa cukru, domieszać polowe maki.
2. Białka lekko posolić, ubić na sztywna piane, dodać pozostały cukier i ubijać aż masa stanie się gęsta.
3. Piekarnik nagrzać do tem.180°.
4. 1/3 piany wymieszać z reszta maki i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać pozostałą piane i delikatnie wymieszać.
5. Według tego przepisu upiec tez biszkopt kakaowy, biorąc 5 dag kakao,12 dag maki pszennej i 5 dag maki ziemniaczanej.
6. Upiec dwa ciemne placki i taki sam placek jasny, piekąc w piekarniku 20-30 minut.
7. Przygotować krem czekoladowy. Masło utrzeć. Cały czas ucierając dodać żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Czekoladę posiekać, włożyć do miseczki i na parze rozpuścić. Lekko schłodzić i domieszać do kremu.
8. Owoce odsączyć, przygotować galaretkę. Jeden z ciemnych placków posmarować kremem czekoladowym, ułożyć odsączone owoce i zalać tężejącą galaretką. Całość włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje ułożyć na niej jasny biszkopt.
9. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka. Masło zmiksować z cukrem pudrem powoli dodając ostudzony budyń. Na koniec dodać rum. Całość wymieszać.
10. Budyniem posmarować jasny biszkopt. Całość przykryć biszkoptem ciemnym i schłodzić w lodowce.
Tort kiwi
3 placki biszkoptowe jasne w okrągłej formie 28 (mogą być gotowe) lub pieczemy z przepisu
Porcja ja jeden placek:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z 4 białek, następnie dodajemy 4 łyżki cukru, później dodajemy 4 żółtka i mąkę (4 łyżki). Pieczemy około 35 minut w tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub mąką.

Masa kiwi
koszyczek kiwi ( 500g) – Ps. wcześniej miałam napisane 2 koszyczki, ale jestem pewna, że jeden w zupełności wystarczy
1,5 szkl soku lub nektaru kiwi ( o ile się nie mylę – firmy Tymbark)
1 paczka budyniu waniliowego
5 łyżek cukru
Krem jogurtowy
mały jogurt Jogobella o smaku kiwi
200 ml kremówki
3-4 łyżeczki żelatyny w odrobinie gorącej wody
ok. 3 łyżek cukru pudru
Krem wierzchni
250 ml kremówki
paczka cukru waniliowego

1. Kiwi obrać, z ładniejszych sztuk odkroić 16 plasterków równych rozmiarów do dekoracji. Pokroić owoce na małe cząstki. Zagotować sok z cukrem, budyń wymieszać z 5 łyżkami soku. Na gotujący się sok wlać budyń i doprowadzić do wrzenia. Począstkowane owoce zalać przygotowanym sosem tak, żeby nie było go za dużo, owoce mają być tylko dokładnie obklejone budyniem.
2. Ubić kremówkę z cukrem, dodać jogurt a na końcu pomału wlewać ostudzoną żelatynę.
3. Do formy włożyć jeden placek biszkoptowy ( można nasączyć) wyłożyć nań przygotowane owoce kiwi i przykryć kolejnym plackiem, na który wylewamy krem kiwi. Ułożyć wierzchni biszkopt.
4. Kremówkę ubić z cukrem, pokryć wierzch i boki tortu. Brzegi udekorować odstawionymi plasterkami. Schłodzić.
Tort Heffalump
Biszkopt (na prostokątnej blaszce)
8 jaj
6 niepełnych łyżek mąki tortowej
8 łyżek cukru
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
Masa ptasie mleczko
2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
4 galaretki (mogą być w dwóch kolorach np. zielona i czerwona)
Dowolna masa np. Karpatkowa
Dodatkowo dwie miski jedna większa druga mniejsza, np. średnica 20 i 25 cm, wysokość około 20 cm.
Biszkopt:
Ubijamy białka na sztywną pianę dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie żółtka. Teraz delikatnie wsypujemy mąkę i kakao. Po wymieszaniu dodajemy ocet nadal ubijając. Biszkopt wylewamy na prostokątną dużą blachę około 25 x 40 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Po upieczeniu wyjmujemy jeszcze gorący na deseczkę.
Masa:
Rozpuszczamy galaretki (1 galaretka w 1 szklance wody (200 ml). Jeżeli mamy dwa kolory galaretek to rozpuszczamy w dwóch pojemnikach np. w pierwszym dwie galaretki czerwone w dwóch szklankach wody, w drugim np. dwie galaretki zielone w dwóch szklankach wody.
Kiedy ostygną ubijamy w następującej proporcji 1 puszka mleka na dwie galaretki.
Galaretkę wlewamy od razu z mlekiem do miski i razem ubijamy.
Z biszkoptu wycinamy dwa krążki wielkości dna miseczek. I teraz do misek wlewamy dwoma warstwami ubite ptasie mleczko. Wstawiamy do lodówki na około2-3 godzin. Kiedy zastygnie wyciągamy z miseczek i układamy na lekko nasączonych biszkoptowych spodach (mniejszy biszkopt z masa z mniejszej miseczki większy z większą). Na dużej tacy układamy obok siebie dwa ciasta, jeden większy to tułów a drugi mniejszy to głowa. Z resztek biszkopta wycinamy prostokątny nos, 2 uszy i 4 łapki np. szklanką. Ubieramy całość masą np. karpatkową zabarwioną barwnikiem spożywczym lub za pomocą soku z borówek.
Uwaga! Barwiąc sokiem z borówek dodajemy do większej ilości masy więcej soku aby była ciemniejsza a do mniejszej ilości masy dodajemy niedużo soku aby tylko złapał kolor różowy.

Barbie

Wykonujemy go z tego samego przepisu co „tort heffalump” tylko z połowy porcji,. Po wyjęciu z miski masy układamy ją na biszkopcie, następnie wbijamy delikatnie nogami lalkę barbi na środku tortu i dekorujemy masą białą lub barwioną tworząc suknię.

 
Tort z Czarnolasu
8 jaj
150g mąki
150g cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia
szczypta soli

1 słoik kompotu z wiśni (900ml.) lub czereśni
300ml. ponczu wiśniowego ( 200ml. kompotu z wiśni i 100ml. wódki)
750ml. kremówki
1 opak. cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę…. nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy… żółtka dodawać do białek delikatnie mieszając łyżką… wszystkie sypkie produkty (mąka, budyń, pr. do pieczenia, kakao) wymieszać razem, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną…. przelać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (26cm) …wstawić do piekarnika nagrzanego do 175o C na 30-35 min…

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej żeby łatwo było go pokroić…

Wierzch biszkoptu ściąć równo nożem (cienką warstwę) i pokruszyć… ja wstawiam to na chwilkę do mikrofalówki po ostudzeniu łatwo daje się pokruszyć…

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody… Śmietanę ubić na sztywno…. dodać cukier waniliowy i ostudzoną żelatynę… Wiśnie odsączyć… 12 odłożyć do dekoracji…. z kompotu i wódki zrobić poncz…

Biszkopt przeciąć na 3 krążki… każdy krążek skropić ponczem, przekładać śmietaną i wiśniami… boki i górę wyrównać śmietaną…. boki tortu obsypać pokruszonym biszkoptem… Górę udekorować 12 różyczkami ze śmietany…. na każdej położyć wiśnię…. (ewentualnie na środku jedna różyczka z koską czekolady… jak na zdjęciu) …. na środek posypać startą czekoladę…

Tort schłodzić w lodówce minimum 2 godz…. najlepiej smakuje drugiego dnia…


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)