Dzisiaj:
Sobota, 27 kwietnia 2024 roku
Anastazego, Martyny, Piotra, Teofili, Zyty

„SERNIK Z FANTAZJĄ” ZE STROJCOWA

15 czerwca 2021 | Brak komentarzy

14 czerwca w stanicy turystycznej w Brniu odbył się finał „Konkursu na najsmaczniejsze ciasto sernikowe”. Koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia, które wzięły w nim udział zaprezentowały swoje własne i niezawodne przepisy, a także talenty do pieczenia i zdobienia.

Ciasta nie tylko zachwycały wyglądem, oryginalnością, pomysłowością przygotowania i sposobem podania, ale też wspaniałym i nietuzinkowym smakiem.

I miejsce w konkursie przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich w Strojcowie za „Sernika z fantazją”.

II miejsce zajął „Sernik kwiatowa łąka” Koła Gospodyń Wiejskich w Swarzowie, natomiast III miejsce „Zalipianka” Stowarzyszenia Zalipiańskich Malarek.

Wyróżnienia przyznano dla:

Koła Gospodyń Wiejskich w Mędrzechowie (Ciasto: Puszysty Sernik)
Koła Gospodyń Wiejskich w Dąbrówkach Breńskich (Sernik Dąbrówczański)
Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Mędrzechowskiej (Sernik Cytrusowy)
Koła Gospodyń Wiejskich w Grądach (Sernik z owocami lata)
Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Suchy Grunt (Sernik z gorącym mlekiem)
Koła Gospodyń Wiejskich w Ujściu Jezuickim (Sernik Staszka)
Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłowie (Sernik Elżbiety)
Koła Gospodyń Wiejskich w Gręboszowie (Sernik Niezawodny)
Koła Gospodyń Wiejskich w Lubaszu (Sernik)
Koła Gospodyń Wiejskich Bieniaszowice – Okręg (Serowa Rozkosz)
Koła Gospodyń Wiejskich w Gruszowie Wielkim (Sernik tradycyjny z „babcinego przepisu”)
Koła Gospodyń Wiejskich w Borusowej (Sernik Sasanek)
Stowarzyszenia Kobiet Wsi Nieczajna (Sernikowa fantazja)
Stowarzyszenia Kobiet Wsi Smęgorzów (Sernik z gorącym mlekiem)
Koła Gospodyń Wiejskich w Podborzu (Sernik z nutą cytrynową)

Ciasta za zgodność z regulaminem konkursu, walory smakowe, elementy dekoracyjne i estetykę wykonania oraz oryginalność i pomysłowość oceniało Jury w składzie:

Krzysztof Bryk – Wicestarosta Powiatu Dąbrowskiego
Marzena Pabian – miłośniczka pieczenia ciast, prowadząca pracownię cukierniczą „Lawendowy Zapach i Anielski Smak”
Agnieszka Jarzwiec – nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie, miłośniczka pieczenia ciast
Anna Morawiec – Kierownik Biura Powiatowego Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej
Małgorzata Mazur – doradca Biura Powiatowego Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej
miało nie lada orzech do zgryzienia.

Nagrody i wyróżnienia dla wszystkich uczestników konkursu zostały wręczone przez Starostę Dąbrowskiego Lesława Wieczorka, Wicestarostę Krzysztofa Bryka, Burmistrza Szczucina Jana Sipiora, Wójta Gminy Bolesław Kazimierza Olearczyka oraz Wójta Gminy Mędrzechów Krzysztofa Korca.

W czasie finału konkursu odbył się wykład Barbary Jagły z Maniowa na temat walorów smakowych i zdrowotnych serów z mleka krów rasy jersey. Uczestnicy mogli również spróbować wyrobów z jej ekologicznego gospodarstwa.

Nagrodą w konkursie były zaproszenia dla pań z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń kobiet na profesjonalne warsztaty kulinarne z przygotowania i dekoracji ciast, które odbędą się w dwóch terminach tj. 21-22 czerwca i 28-29 czerwca po 10 osób. Uczestnicy otrzymali również nagrody książkowe i upominki promocyjne Powiatu Dąbrowskiego.

Po wręczeniu nagród odbyła się degustacja wszystkich ciast.

Konkurs został zorganizowany przez Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Dąbrowskiego w ramach projektu pn. „Warsztaty pieczenia i dekoracji ciast dla Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Dąbrowskiego II edycja” dofinansowanego z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.

powiatdabroeski.pl

fot.powiatdabrowski.pl


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)