Dzisiaj:
Sobota, 27 kwietnia 2024 roku
Anastazego, Martyny, Piotra, Teofili, Zyty

„CYFROWY DOM KULTURY” W TOKU

22 września 2020 | Brak komentarzy

Trwa realizacja zadania „Cyfrowy Dom Kultury” w ramach programu Narodowego Centrum Kultury zarządzającego środkami Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Kultura w Sieci”.

Dąbrowski Dom Kultury prowadzi blok warsztatów online, od początku września odbywają się zajęcia plastyczne, muzyczne, taneczne, w październiku ruszą kulinarne. Oprócz tego w sieci uczestnicy zgłoszeni wcześniej mogą podziwiać proces pracy twórczej artystów w ramach pokazów mistrzów.


Dzieci nauczyły się już (wrzesień) ciekawych form plastycznych (wykonanie lampionu w technice decoupage, prace w wiklinie) od prowadzących na co dzień zajęcia w kole plastycznym „Pastele”: Pauliny Boguli-Motyki i Stanisława Strońskiego. Młodzi muzycy i tancerze mogli i nadal mogą doskonalić technikę (gitara, taniec nowoczesny) dzięki spotkaniom na platformie zoom oraz filmikom instruktażowym. Zajęcia prowadzą: Łukasz Chmiel (muzyka), Maryna Grygorjeva i Paweł Potępa (taniec). Pokazy mistrzów zostały zainaugurowane przez Iwonę Bielaszkę-Podsadę stylową ozdobą do dekoracji stołu, okna itp. z wykorzystaniem odcisków i mas. W najbliższych dniach za sprawą Danuty Szczygieł uczestnicy pokazu poznają tajemnice powstawania urodzinowej kartki sztalugowej z shakerem. Ważne jest, że zajęcia online odbywają się w stałych, podanych wcześniej terminach.

Poszczególne dni tygodnia (od wtorku do piątku) dedykowane są poszczególnym dziedzinom, co umożliwia racjonalne wykorzystanie komercyjnej platformy zoom, sprzętu komputerowego do realizacji działań w sieci (laptop, smartfon, kamera, oficjalny kanał YouTube DDK).

Bardzo ciekawie zapowiada się program warsztatów kulinarnych, które poprowadzą głównie z myślą o seniorach i dorosłych panie ze Stowarzyszenia Kobiet Wsi Smęgorzów przez cztery kolejne sesje. Będzie można poznać tajniki takich potraw jak: pampuchy na parze z kisielem i polewą czekoladową, schab z kapustą i ananasem, udźce z kurczaka zapiekane na surowym ryżu, mus z białej czekolady z malinami, kołacz drożdżowy z serem, pierogi Chinkali, minibeziki z owocami sezonowymi, czy królik w cieście. Początek tej kulinarnej uczty on-line w sobotę 10 października.
Zajęcia projektowe obejmują łącznie 80 odbiorców (dzieci, młodzież, seniorzy) i składają się z 48 składników – lekcji, spotkań i warsztatów w sieci.

DDK

 


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)