Dzisiaj:
Piątek, 26 kwietnia 2024 roku
Klaudiusza, Marceliny, Marii, Marzeny

Przekąski

10 kwietnia 2011 | Brak komentarzy

Podajemy je najczęściej jako dodatek do alkoholu lub jako wstępne danie przed daniem głównym np. obiadem czy kolacją. Przybierają różne formy np. malutkich kanapeczek nadziewanych krakersów, rurek itp. Podajemy je na udekorowanych tacach płaskich gdyż maja one cieszyć nie tylko podniebienie ale także oko.


Onion rings rewelacja dla wielbicieli piwa

Składniki:
3 duże cebule
1/2 szkl mąki
3/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1/2 szkl mleka
olej

Cebule umyć, obrać i pokroić w 2 cm plastry. Oddzielić każdy krążek od siebie.
W misce połączyć mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia.
W innym naczyniu wymieszać jajko i mleko
Mleczną masę dodać do suchych składników.
Zanurzać krążki cebuli w cieście,
Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub we frytkownicy
Smażyć aż będą złoto brązowe.
Wyciągnąć gotowe krążki cebulowe następnie osączyć na ręczniku papierowym
Posypać odrobina soli.

 

Koreczki z wędzonego łososia

Składniki:
Płaty wędzonego łososia
Serek Almette ( np. ogórkowy, paprykowy – do wyboru ulubiony)
Płaty łososia smarujemy serkiem. Następnie zwijamy w rurkę i przecinamy na pół.
Układamy na półmisku z cytryną.

 

 

Tort chlebowy

Składniki:
średniej wielkości okrągły bochenek chleba
1 kg białego sera
puszka sardynek
natka pietruszki
papryka czerwona
6 jajek
musztarda-2 łyżki
śmietana-2-3 łyżki
przecier pomidorowy
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
natka pietruszki
koperek
pęczek rzodkiewek

Chleb obkrawamy ze skórki ( uzyskując przy okazji największe piętki na świecie , które cała rodzina może zjeść. Kroimy chleb na 3 placki ( jak biszkopt na tort)
Przekładamy pastami:
1. pasta rybna: miksujemy 20-30dkg sera z sardynkami
2.pasta jajeczna :ugotowane i drobno pokrojone jajka mieszamy z musztardą i śmietaną – proporcje zależne od wielkości jajek , gęstości śmietany, solimy do smaku
3.pasta czerwona: ser mieszamy z przecierem pomidorowym , dodajemy drobno pokrojoną paprykę , ew. troszkę papryki w proszku
4.pasta zielona: ser miksujemy z pokrojoną drobno natką pietruszki.

Czwarta pasta służy do posmarowania boków. Dekorujemy warzywami ( tu: rzodkiewki)
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Polecam jako jedną z głównych przekąsek na przyjęciach.

Pasztet drobiowy z brokułami

Składniki:
1 kg mięsa z kurczaka
20 dkg wieprzowiny
marchewka
pietruszka
cebula
2 jajka
2 bułki kajzerki
1 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 kalafior
1 brokuły
2 łyżki oleju

Mięso drobiowe i wieprzowe opłukać, osuszyć, pokroić. Kalafiora i brokuły podzielić na małe różyczki, umyć. Kalafiora, brokuły, cebulę, marchewkę i pietruszkę zalać zimną wodą, zagotować. Kalafiora, brokuły i cebulę wyjąć jak tylko zmiękną. Marchewkę i pietruszkę gotować do czasu, aż będą całkowicie miękkie. Mięso drobiowe i wieprzowinę obsmażyć na patelni z olejem, ostudzić. Bułki namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso, bułkę, cebulę, marchewkę i pietruszkę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową, dodać pianę z białek. Podłużną formę (może być szklana) natłuścić, na środku ułożyć pasek z różyczek kalafiora. Po bokach kalafiora położyć masę mięsną, na pasku z kalafiora ułożyć pasek z brokułów. Rozsmarować i lekko ubić mięsną masę, tak aby przylegała do warzyw. Pasztet gotować ok. 2 h w kąpieli wodnej.

Owoce w sosie z wina

Składniki:
5 sztuk jabłek lub gruszek albo 15 moreli
3 łyżki cukru
szklanka białego wina
4 żółtka
6 łyżeczek cukru
łyżka kolorowego dżemu

Duże dorodne jabłka obrać, pokroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka w niewielkiej ilości dość słodkiego syropu i podgotować starannie tak, aby zmiękły, lecz nie rozgotowały się. Wyjąć jabłka z syropu (powinno być go około 1 szklanki) i ułożyć na szklanym półmisku przekrojem do góry. W zagłębieniu po usunięciu gniazd nasiennych włożyć po pół łyżeczki kolorowego dżemu. Żółtka utrzeć z cukrem. Wino i syrop podgrzać do wrzenia, a następnie wrzącym płynem (ciągle mieszając) zaparzyć utarte żółtka, wstawić wszystko jeszcze do gorącej wody i mieszając trzepaczką podgrzać, aby masa zgęstniała. Sos studzić mieszająci przestudzonym oblać jabłka. Do nabierania podać łyżkę.

Kanapki z awokado i pestkami, orzechami

Składniki:
pieczywo, najlepiej ciemne (razowe, a nie barwione karmelem…)
awokado
sok z cytryny
sól
ew. pieprz
różne pestki i orzeszki
np. słonecznik
posiekane orzeski włoskie

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, przekręcając połówki względem siebie oddzielamy je od siebie, wyjmujemy ze środka pestkę, obieramy ze skorki, kroimy na plasterki – takie nie za cienkie, ja zazwyczaj kroje każda połówkę na 3 plastry. Awokado układamy na kromkach chleba, ze względu na dziurę po pestce trzeba je będzie tu przyciąć, tam utknąć… Skrapiamy je sokiem z cytryny i solimy, ew. pieprzymy delikatnie. A teraz posypujemy pestkami lub posiekanymi orzeszkami.

Wielkanocny chrzan

Składniki:
Średni słoik chrzanu (wedle upodobania kto jaki lubi)
3 całe surowe jajka
3 łyżki śmietany
łyżeczka cukru
Ubić jajka mikserem tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
Dodać chrzan, śmietanę i cukier, zmiksować w celu połączenia składników.
Całość zagotować na małym ogniu tak aby zgęstniało (ok. 5 minut)
jżeli ktoś lubi  łagodniejsze można dodać więcej jajek i śmietany.
Chrzan jest wyśmienity do wędlin, mięs, pasztetów a nawet sam.

Jajka faszerowane

Składniki:
6 jajek(może być dowolna w zależnośći od ilości gości)
majonez
musztarda
pietruszka,szczypiorek lub koperek
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo,ostudzić,przekroić na pół w zdłóż,wydrążyć delikatnie żółka do miseczki,białka poukładać na talerzu.Żółtka rozgnieść widelcem,dodać półtora łżki majonezu i płaską łyżke musztardy,posolć i popieprzyć wg.uznania,dodać zielenine.Masa powinna być zwarta.NApełnić nią białka i wstawić do lodowki na ok.godzine.Smacznego(zawsze wychodzą i wszytskim bardzo smakują)

Kolorowe jajka
koniecznie kilka jajek, majonez i garnek z wodą
reszta zależy od Waszego gustu 🙂

Farsz pieczarkowy:
Kilka pieczarek umyć, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Po wystudzeniu rodrobnić (najlepiej widelcem) razem z żółtkami, przyprawami i majonezem.
Farsz serowy:
Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wymieszać z żółtkami i majonezem. Przyprawić.
Farsz szynkowy:
Szynkę konserwową drobniutko posiekać. Dodać żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem.
Farsz ziołowy:
Żółtka wymieszać z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Połączyć z majonezem, solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na połówki i wydrążyć żółtka.
Przygotować farsze i nadziać nimi jajka. Posypać  zieleninką dla ładnego wyglądu. Schłodzić, a potem zjeść.


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)